Slepice

Dušan Rouš


Slepice v teplákách na klíně malého blonďatého kluka se spokojeně tetelí a velikej chlap s dobrosrdečnýma očima se jí probírá srstí na hlavě. Slepice spokojeně vrní a klukovi se líbí, jak je to dnes pohodový den.

Najednou slepice zbystří, ztopoří, protože v očích Velkýho zahlídla něco nebezpečnýho. Vytrhne se klukovi z náruče a po čtyřech z posraného husama dvorku. Vrata jsou však zamčená a navíc je u nich na dlouhém řetězu zuřivý zlý ratlík. Přelétnout nemůže, protože nemá dostatečně dlouhou rozjezdovou dráhu. A ta stará je v rekonstrukci. Mimochodem také ve skluzu. Rekonstrukci provádí firma MATÁSEK, spol s r.o. Nějak se s tím serou. Furt si něco vymýšlí a na něco se vymlouvají.

Zlý Veliký vybíhá, v ruce obrovskou palici a snaží se slepici dostihnout. Malý princ začal plakat, nerozumí tomu, co se zde odehrává, ale to je mu prd platné. Je malý a nic nezmůže. Slepice v panice a zoufalství vletí do kůlny, do rukou si bere vidle, ani nedutá a hrozně se bojí. Veliký je ostražitý a dovnitř za ní neleze. Ví jak jsou slepice záludná stvoření. Minulý rok přišel málem o život při zápase s jakousi slepicí. Odnesl to nakonec jen s ošklivým zraněním břicha a zlomenou sanicí.

Popadl balík sena nastrčil ho do kůlny místo sebe. Vidle vyrazily, propíchly balík sena ale bohužel i obě ruce Velikého. Bolestí zařval a chtěl balík upustit a strčit si zraněné ruce do huby. Balík však byl připíchnutý vidlemi k jeho rukám. Obrovská palice mu upadla na nohu a poranila mu kotník. I slepice přišla o svoji zbraň. Zoufale hledala jinou. Proběhla skrčená okolo Velkého na dvorek. Velký se vrhl po slepici, před sebou nesl připíchnutý balík. Rukojeť od vidlí zavadila o futra, bolestí se rozeřval a myslel, že omdlí. Slepice popadla prasečí koryto, které se tu povalovalo, a bouchla jím Velikého do hlavy. Přestal náhle kupodivu řvát, i když to muselo bolet víc než ty probodené ruce. Padl jako podťatý, mozek se mu řinul z puklé lebky, mísil se na zemi s krví a zbytky prasečí šlichty, která tou ránou vypadla z koryta. Pinč zuřivě štěkal a trhal velkým řetězem. Řetěz praskl a se zbytkem řetězu okolo krku se psík pustil do pronásledování vyděšené slepice. V rohu dvorku ji zardousil a rval z ní peří a oděv.

Malý princ si zatím v opačném koutku dvora četl jakousi potrhanou knihu od Exuperyho nebo tak nějak se jmenoval.

Ale to již byly slyšet zvuky rychle přijíždějícího vozu značky Volkswagen. Brzdy a z prudce otevřených dveří vyskakuje štáb televize Nova a natáčejí zaryglovaná vrata dvora. Moderátor si pohotově vymýšlí do kamery a mikrofonu věrohodný příběh, která se večer objeví v hlavní zpravodajské relaci. Ze zatáčky se vyřítí další vůz tentokrát firmy Škoda Ml. Boleslav se štábem veřejnoprávní televize, a do svých kamer a svých mikrofonů vymýšlí svůj věrohodný příběh, který se objeví večer v hlavní zpravodajské relaci. Reportéři Blesku přijíždí jako poslední a zuřivě fotografují televizní reportéry při práci. Halinu Pawlovskou nepočítám, ta celou dobu seděla na lavičce v parku vedle dvora a psala pravdivý příběh z lepší společnosti za dveřmi dvora.

Malý princ dočetl, povzdechl si a dírou v plotě se vrátil zpět do vyhřáté postýlky ve svém dětském pokojíčku na sídlišti Jižního města (Praha 4, 140 00). Musí honem spinkat, zítra jde totiž do školy. Prázdniny skončily.




** Amber Stories ver. 1.1 **