AmberZine

OBSAH
Astronomické novinky

Pavel Obluk: Leviatan / Vlny

South Park - Bigger, Longer and Uncut

Jaký byl Raukon a Minicon

Proč SCI-FI tíhne ke kýčovitosti?

Zpěvy Maldororovy

Kletba

 

Jaký byl Raukon a Minicon

Pavel Koten

V rozmezí jednoho týdne se před nedávnem konaly dva menší cony, nejdříve to byl vůbec první Raukon, který se uskutečnil o víkendu 29. - 31. října v Kolíně a byl následován hned další sobotu 6. listopadu už hodně tradičním Miniconem v Praze v Technickém muzeu. Jelikož jak Kolín tak i Praha jsou docela po ruce, podíval jsem se na obě akce.

Takže můžeme začít třeba Raukonem. Kluci z kolínského sci-fi klubu Rauko nám loni pomáhali v Chotěboři při organizaci Parconu a letos si troufli už na vlastní con. Vypustil jsem pátečně večerní část programu a con pro mě vlastně začal v sobotu ráno, kdy jsem přisedl do auta jedoucího z Chotěboře a vezoucího za volantem Vaska Pravdu a déle Chlupa a Martina z Avalonu. Cesta probíhala v rozverné náladě, stejně tak jako posléze i hledání místa konání v Kolíně. Nakonec se povedlo a dorazili jsme na správné místo. Ukázalo se, že došlo k řadě změnám v programu conu, což nám potvrdil i šéf organizátorů Petr Čáslava. Některé programy vypadly na poslední chvíli, ostatně jak je u conů dobrým (?) zvykem. Zamrzela třeba neúčast Jaroslava Olši ml.. Přesto bylo stále co sledovat. Con byl věnován hlavně Hvězdným válkám, zejména pak Epizodě 1, takže skalní příznivci tohoto fenoménu si jistě přisli na své. Nejen oni, ale i ti "normálnější" návštěvníci. Co se týká Star Wars, zajímavé bylo například povídání o hudebních motivech v celé sérii spojené s ukázkami, presentace různých modelových bitev, do kterých se zapojují kosmická plavidla ze všech možných i nemožných filmů a seriálů a řada dalších programů, které jsem z nějakého důvodu nestihl. Zlatým hřebem pak bylo povídání Františka Fuky, který první sérii opatřoval titulky a u Epizody I měl na starosti jak překlad pro dabbing, tak opět i titulky. Vyprávěl o tom, jak celý proces dabbingu SW probíhal, o až téměř neuvěřitelných (a skoro i paranoidních) metodách utajování, o někdy až neskutečných požadavcích autorů filmu apod. Měli jsme možnost zjistit, že prvních několik verzí filmu se vůbec nepodobá té závěrečné, neustále se něco měnilo a ještě několik dnů před tím, než měl být dabbing hotový a odeslaný k sestříhání do USA, došlo k dalším změnám. Prostě a krátce, byly to asi hodně hektické dny. Mě osobně se ještě na conu libilo povídání Františky Vrbenské o lidožroutství. Autorka, jak je jejím dobrým zvykem, pojala své vystoupení opět velmi přesvědčivě a množstvím nejrůznějších postřehů málem přivedla některé účastníky k myšlence, jestli by to lidské maso opravdu nestálo za ochutnání :-))). No a na závěr bych chtěl ještě skromně podotknout, že i na moje povídání o astronomických novinkách přišlo asi 15 lidí a skoro všichni vydrželi až do konce :-). Jednoduše řečeno Raukon se docela povedl a jestli lidi z Rauka neodradí pro příště až neskutečné překážky, které jim byly kladeny ze strany města a dalších institucí, a vyvarují se některých začátečnických chyb, mohla by se v Kolíně rozběhnout tradice zajímavých akcí.

To Minicon už svoji tradici takového víceméně vědečtějšího conu má vybudovanou. Takže i letos čekalo návštěvníky několik hodně zajímavých přednášek, které byly tentokrát situovány tak trochu na východ od nás a kupodivu opět do 21. století. Bohužel "zdechlý" ranní autobus z Ondřejova mi neumožnil stihnout začátek akce, dorazil jsem až v poledne a prý mě uniklo výborné povídání Zdeňka Šámala o východoevropském regionu v 21. století, škoda. Odpoledne měl původně vystoupit politik Marek Benda a pohovořit též o budoucnosti, ovšem na poslední chvíli vzkázal organizátorům, že bude rodit s manželkou a tak jej zastoupil Ondřej Neff, který tentokrát bez čtení z papíru hovořil o možnostech sledování občanů státem. Nutno říci, že bez papíru mu to šlo také velmi dobře a navíc mi to celé připadalo takové společenštější a otevřenější diskusi než když své povídání čte. Jen tak dál :-). ON nastínil dvě možnosti, jak by něco takového mohlo vypadat. Jednak by se mohlo jednat o policejní stát přesně podle Orwella, kdy je každý občas nějakým způsobem neustále monitorován, to byla asi ta horší varianta, druhak se tu naskytla možnost, že by všechny informace byly veřejné, každý by byl zase sledován, ale každý by měl také přístup k všem informacím o těch druhých. Rozpoutala se opravdu bouřlivá diskuse, ve které padala spousta proč by to tak mohlo a nemohlo fungovat atd. Po něm nastoupil mr. Kmoníček, aby předvedl výbornou šou na téma "Česká republika a Blízký východ v 21. století". Autor je náměstkem ministra zahraničí a opravdu hodně dobrým řečníkem, jeho povídání bylo skutečně velmi zajímavé. Přednesl několik důvodů, proč by nás Blízký východ měl zajímat, proč se nás bude týkat, ikdyž je od nás "daleko" a také se zamýšlel nad tím, čím se naše společnost a společnost žijící v této oblasti mohou obohatit. Vyhlášení soutěže o cenu Jima Dollara a divadlo Spektry jsem už neviděl, stejně tak jako film. Bohužel tentokrát nedošlo na obvyklou předpremiéru nějaké novinky a tak se promítal legrační horror "Braindead". Večer jsme pokračovali diskusemi v blízké "České hospodě", kde nás obsluhoval hodně neochotný číšník, který se nás na úplný závěr pokusil pěkně hnusně natáhnout. No, nedali jsme se :-), ale tomuto podniku se budeme jistě v budoucnosti vyhýbat a dovolím si to poradit i ostatním.