| Datum a místo | Program | Přihláška | Seznam přihlášených |
| Soutěže | Vstupné | Ubytování a stravování | Doprava | Různé |
parcon.jpg (15986 bytes)

PARCON - AVAL©ON 1998

Starší zprávy

 
Klenot světového sci-fi filmu [5.7.1998, 14:33]
Pakistánský velkofilm Shanee -
V dnešní době amerických a francouzských sci-fi filmů vyloženě potěší mimoevropská a zvláště pakistánská produkce. Měl jsem možnost na Parconu shlédnout asi tříhodinový sci-fi velkofilm a jelikož na mě velice silně zapůsobil (asi jako rána kaldivem) podělím se o zážitky s vámi.
Film je směsicí několika předloh. Mezi těmi hlavními jmenujme film Starman, Robocop, E.T., Terminator, Laurel a Hardy, Šimon a Matouš a zfilmovaný Korán. Děj je vcelku prostoduchý a plně odpovídá předlohám. Sličný jinoch Shanee z vesmíru, vybavený nadlidskými schopnostmi se zamiluje do dívky strašného jména a z nepochopitelných důvodů si znepřátelí zloducha, stvoří dítě, zabije houfy lidí a mnoho jiných klasických zápletek.
Hlavním rysem filmu je STRAŠNÁ kamera, UBOZÍ HERCI švitořící indicky, neskutečně PRIMITIVNÍ TRIKY (kam se hrabe Ed Wood) a ZDLOUHAVOST, která určitě odradí všechny kromě sci-fi masochistů. Vlastně jde o to, že Shanee běhá okolo, zabíjí, jeho milenka příšerně řve, jejich syn se stane Supermanem, a Shanee je sežehnut Laserem, on se pototm obrátí na Korán a všichni se veselejí. Připočítáme-li idiotskou hudbu a reklamy ktere beží každých pět minut v okně v dolní části obrzovky, vyjde nám výbušná kombinace pro sci-fi masochisty a ostatní hard-core fandy, kterou si nesmí nechat ujít. Žel tento film není a asi nikdy nebude ve videopůjčovnách a proto, jezděte na Cony a doufejte že ho někdo zase přitáhne.
Pavel Machálek (ICQ # 747 69 22)

IKARIE [5.7.1998, 13:25]
Conala se přednáška o SF časopisech. Jako zástupce největšího českého SF plátku ji téměř celou ovládnul Vlado Ríša, který sděloval své zkušenosti s vydáváním Ikarie. Prohlásil, že Ikarie bude za povídky platit už jen o 40% méně než nakladatelé (doteď se platilo tuším 200Kč za stránku), což bude umožněno tím, že se Ikarie zdražila na 25Kč. Ríša rovněž objasňoval, že 37% ceny časopisu si nechávájí distributoři, a že až 20% třicetitisícového nákladu se vrací neprodaných (resp. se nevrací, protože si za vracení nechávají distributoři platit).

Další přednáška se věnovala počítačovým hrám o StarWars a StarTreku. Kromě toho, že nás trekkies touto přednáškou opět vyšoupli z programu se rozpovídali o vývoji a směrech v počítačových hrách, což pro mě, jako negamesáka, bylo poměrně zajímavé (akorát ta délka...).

Jinak je tu tak trochu prázdno - vrchol conu byl asi včera - celebrity už odcestovaly (nebo se někam schovaly). Ale i tak se na přednáškách pořád ještě sejde docela dost lidí.
jXb


Slušní lidé chodí domu za světla [5.7.1998, 11:27]
Dostal jsem poněkud paradoxní úkol napsat něco o všerejším večerním programu a zároveň se vyhnout opileckým řečem.

Takže: po vyhlášení CKČ jsem se na chvíli vydrápal sem nahoru, abych překlepal těch pár vět do počítače, když někdo přiběhl, že dole, cituji "Dávají žrádlo zadarmo". Po celodením hladovění podobné prohláčení během několika vteřin vylidnilo kancelář. Dole ovšem právě probíhal banket jak z francouzského filmu. Stoly se prohýbaly pod tíhou lidí snažících se dostat alespoň k jednomu chlebu s pomazánkou a oblohou, nebo uchvátit nějakou tu flašku, které se rozdávaly rovněž zadarmo. Jestli bude dělat Vašek Pravda manažera conu ještě tak dva tři roky, možná se na conu objeví i ty nahé tanečnice.

Posíleni jsme navázali real-life konektivitu s Václavem Semerádem, který se mě v dobré vůli snažil naučit vyslovovat r a ř. Nedal jsem a tak dál roztomile ráčkuju.

Pak jsme se zavedli diskusi s Jiřím Walkerem Procházkou, který vyjádřil své znepokojení nad absencí Johnyho Walkera na baru. Aby mu náladu zkazil úplně, koupil mu BVer Jima Beama.

Dál se nesl večer nesl ve znamení párty - Honza Kantůrek roztancovával prázdný parket (což ovšem není nic zvláštního, když uvážíme velikost jeho génia), všichni okupovali bar a pařili a bavili se. Mám pocit, že jsem na baru viděl Ondřeje Neffa, který si k nám pak na chvilku přisedl (držel právě hodinu sodyho vody, ježto předtím držel hodinu Jakuba Paprskáče) a vyslovil svou myšlenku budoucího dělení internetizovaného světa na vizualisty a digitalisty.

Když nás celebrity opustily, zbyli nám jen naši čtenáři, kteří nás sice chválili, ale panáka koupit, to ne. Ještě jsme chvilku debatovali o literatuře a o tom jak ji psát, až nám zavřeli bar (kolem čtvrté hodiny) a museli jsme vypadnout.

Včerejšek byl dobrý den.

jXb

PS: Akorát nám odjel MaC, prevít jeden.


Cena Karla Čapka [4.7.1998, 22:50]
Tak nám Ondřej Neff vyhlásil Cenu Karla Čapka. Velmi věrohodně svůj výklad tlumočil do znakové řeči a vůbec se projevil jako vtipálek (to myslím vážně - nedělám si srandu:-). A jak to letos dopadlo?

V kategorii dlouhé povídky zvítězil

Pavel Oblouk: Probabel

V kategorii krátké povídky zvítězil

Petr Valášek - Stovka

V kategorii román zvítězila

Jana Rečková: Na střepech skořápky světa tančím

Jak se říká: Sláva vítězům. Tečka.

jXb


střípek [4.7.1998, 19:15]
Ondřej sedí na chodbě a snaží se komunikovat přes mobil z notebooka, Jaroslav Olša propaguje pěkný pákistánský film Šárí (rež. Saíd Rizví, 1987), vedle mne se instaluje Star Trek, Star Wars a jiné hry, prostě klasika.
BVer

vstup Ondřje Neffa [4.7.1998, 17:51]
Ahoj lidi, Hlásí se Ondřej (Aston) Neff z Parconu v Chotěboři. Je to tu fajn, škoda že tu nejste taky. Jenom počasí je blbý. Yrovna instaluju na notebooka komunikační program pro foťák Olzmpus, abych mohl na Neviditelnýho psa dát fotkz. Fotil je Vlado Ríša, já jenom jednu a ta se nepovedla - hýml! Mějte se fajn, Jdu se šťourat v počítači.

Jen ať teče CREW [4.7.1998, 17:08]
Redakce CREWe referovala o současném stavu časopisu. V kostce: od příštího čísla bude CREW vycházet jako měšíčník (číslo 9 by mělo vyjít v září), s nižší cenou, na polovičním počtu stran. CREW si nebude hrát na barevný časopis - pokud budou černobílé komiksy, bude CREW černobílá, budou-li komiksy barevné, vyjde v barvě. Kvalitu vydavatelé snižovat nechtějí, a podle vlastních slova ani nemohou, protože by přišli o ty nejvychytanější zahraniční fláky. Přes prázdniny by snad měly vyjít nějaké Modré CREWi (ale tím si nejsem úplně jist - možná jsem to špatně pochopil). V zářijovém čísle by měl začít návrat ke Kájovi Saudkovi - spolupráce Saudka a CREWe by měla pokračovat i dále. Jelikož nejsem kovaný komiksista, nemohu zaručit, že to píšu správně, ale CREW získala práva na komiks "Thorndal" (nebo tak nějak).

jXb


Nejmladší fanka [4.7.1998, 14:44]
Na Astonově přednášce vystoupil též nejmladší účastník Parconu - rozená scifistka a Bene-Gesseriťanka Kadlečková nejml. - dcera Vilmy Kadlečkové a M. Klímy. Nevyčkala diskuse a vstupovala do Ondřejových úvah svým promyšleným gagrk~darddžgá~géééguk.
K Ondřejově přednášce samotné - myslím, že jediným problémem byla délka čteného textu. Jinak téma - dog's intelligence amplification - bylo poměrně zajímavé. - BVer

Paralelní psi [4.7.1998, 14:41]
Ondřej Neff mluvil překvapivě o zakázaných technologiích. Celou jednu hodinu meditoval o tom, jak budou intelektualizováni psi pomocí tzv. hafátorů. Neff rozebíral problém zleva i zprava, dlouze ho obcházel ze všech stran, aby přednášku zakončil lakonickým "Haf". Přednáška byla myšlenkově dost chudá - nepřinesla nic nového, jen potisící recyklovala myšlenku zakázaných technologií. Na to aby byla přednáška vtipná (občas byla, ale když se do hodiny zasmějete čtyřikát je to docela málo) byla příliš dlouhá a rozmazaná. Nic moc. - jXb

Konec srandy [4.7.1998, 12:45]
Na přednášku Františky Vrbenské "Popravy v literatuře", mě upozornil Pavel Koten. Podle názvu jsem očekával nějakou feministickou dominu vášnivě popisující sadistické výjevy ze živta hmyzu. Místo toho přednášela drobná paní, která sice rozebírala poměrně brutální způsoby celkového umrtvení člověka, ale činila tak s citem a poměrně často jsem měl dojem, že se každou chvíli rozpláče. Kromě navázání na lidové mýty a pohádky a úlohu poprav v literatuře obecně, se Vrbenská speciálně zaměřila na několik vybraných děl. Jednak vykostila nějakou Conanovskou povídku, ve které si Conan ukřižován mužně vytrhne zatlučené hřeby (i když je pravda, že alespoň s tím prvním mu někdo pomůže), aby pak hrdě prošel středem, vyskočil na svého oře a odcválal do dáli. Mnohem víc než Conan mě zaujaly ukázky z Vančurovy "Markéty Lazarové" a další novely, jejíž jméno si sice nepamatuji, která však měla velmi drastický a zároveň velmi romantický závěr (taky jsem nevěřil, že je možné napsat takový závěr, ale jde). Musím uznat, že Vrbenská umí velmi sugestivně vyprávět (poslouchat ji bylo jako jít do divadla). Dobrá přednáška.
jXb

| nejnovější | předchozích 10 | dalších 10 | nejstarší |