amber.zine futura sci-tech
sci-fi kultura mimo
amber.zine
futura
sci-tech
sci-fi
kultura
mimo
amber
interakce
historie
crew
ego
BTW

Proč nejsem technooptimista
[2/2]

Jiří Brossmann

Nedomnívám se, že by stroje primárně chtěly zničit lidstvo. Spíše k tomu dojde mimovolně -- asi jako když člověk omylem zašlápne brouka, nebo když při jízdě autem přejede krtka. A stejně jako onen nebohý brouk nebo krtek, ani lidstvo nebude mít mnoho šancí zabránit své zkáze -- maximálně můžeme strojům uhnout z cesty. Toho lze ovšem těžko dosáhnout v případě, že budeme chtít pokračovat v expanzivním způsobu života tak jako doposud.

Pokud se budeme včas a pravidelně upgradovat...
Není důvod se domnívat, že stroje nebudou chtít -- ostatně stejně jako lidé -- rozšiřovat a rozhojňovat své řady, aby si měly s kým popovídat a sdílet smělé plány do budoucna. A časem narazí na stejný problém jaký měl Adolf Hitler v roce 1938 -- budou potřebovat životní prostor a energetické zdroje. A stejně jako lidé, nejchytřejší stvoření na této planetě v současnosti, budou i stroje tento prostor ukrajovat na úkor jiných životních forem. Shodou okolností, bude jejich největším a de facto jediným konkurentem lidstvo. Pak je ovšem velmi pravděpodobné, že stroje -- bez jakéhokoliv náznaku zášti, či čehokoliv podobného -- prostě zdecimují lidstvo tak, aby jeho spotřeba energie a životního prostoru byla co nejmenší, nebo alespoň taková, že to stroje nebude omezovat v rozletu.

Způsobů, jak se proti této strojové expanzi bránit bude žalostně málo. Vzhledem k tomu, že stroje budou distribuované a propojené nějakým druhem komunikační sítě, bude velmi těžké vypnout je všechny najednou. Odpojení od zdrojů energie bude ještě těžší, protože jejich drtivá většina bude ovládána právě stroji. Řešení typu najít a zničit budou rovněž těžko proveditelná, jestliže strojů svěříme kontrolu nad obranými mechanismy jako jsou raketové systémy, bojové letouny a jaderné zbraně (což bude nepochybně první oblast jejich nasazení).

...možná je poženeme sviňským krokem.
Nezbývá mi tedy než konstatovat, že pokud opravdu vznikne technologie inteligentních strojů (o čemž není potřeba pochybovat), nebude jejich soužití s lidstvem právě radostné. Jak jsem již řekl, nedomnívám se, že by stroje ničily lidstvo z nějaká zášti, nebo principiální nenávisti. Jde spíš o to, že tak, jako my si nedokážeme představit, že by například opice byly inteligentní způsobem srovnatelným s námi, nebudou si nic podobného schopny představit ani stroje. A tak, jako my většinou zcela bez výčitek likvidujeme opice (případně je používáme k našim, pro opice těžko pochopitelným, experimentům), budou stroje likvidovat nás.

A to je důvod, proč, s čistým svědomím, nemůžu být v tomto směru technooptimistou. az

PS: Abych projevil dobrou vůli a ukázal, že i já jsem tak trochu optimista, musím dodat, že je velmi pravděpodobné, že po nějakém čase začne být pro stroje Země malá a budou se snažit expandovat do vesmíru. Jelikož nebudou trpět lidskými neduhy jako je stárnutí a malá fyzická odolnost, lze předpokoádat, že v tomto směru budou mnohem úspěšnější než lidstvo. Možná tak nakonec dříve, než nás stačí úplně zničit, odletí někam ke hvězdám a nechají nás zde, opuštěné, na zplundrované planetě bez budoucnosti...

amber.zine futura sci-tech sci-fi kultura mimo

Amber Crew