amber.zine futura sci-tech
sci-fi kultura mimo
amber.zine
futura
sci-tech
sci-fi
kultura
mimo
amber
interakce
historie
crew
ego
BTW

Proč nejsem technopesimista
[2/2]

Jakub Buryan

Proč se o tomto zmiňuji? Co to má společného s technooptimismem? Kde je to místo, kde udělal jIRI chybu v úvaze? Chyba je v tom, že velká společnost je zařízení, které má vytýčen cíl a za tímto cílem jde. Tyto společnosti vychovávají zaměstnance k oddanosti, poslušnosti. Poskytují výhody, plat vyšší, než je obecně zvykem, seženou lístky do divadla a kytici pro manželku k svátku. Vybudují v člověku pocit, že není Čech, Portugalec nebo Senegalec, ale "dělá" pro Nokii, Lucent Technologies nebo General Motors. V historii vždy válčili Bulhaři s Turky a stále po sobě střílejí přes hranice, ale v ruku v ruce dokážou spolu vyjít při řízení společnosti. Zřízení začíná fungovat. Budu loajální ke společnosti a ona se o mě plně postará. Sežene lékaře pro dítě, obstará měsíční jízdenku na MHD, vybere hotel na dovolenou. Co za to chce? Oddanost. Člověk s přibývajícím časem začne nabývat pocitu, že bez podpory svého zaměstnavatele by byl v divokém okolí ztracen. Obě strany jsou spokojeny. Odbojní zaměstnanci nejsou vítáni.

A budou se nás vůbec ptát?
A teď konečně ty stroje. Představte si společnost, která vyvine zařízení, které bude NEJinteligentnější. Ono zařízení bude fungovat jako "konzultant" a bude se snažit vytvořit ještě lepší stroj. Stroj s velkým "S". A toto zařízení zjistí, že u konkurence toho dosáhne snáze a přeběhne. A poškodí společnost. Špatně, toto nemůže nastat! U lidí je to jiné, jedinec nikdy nepojme tolik informací, aby zničil gigantickou společnost. Pokud ano, je to kritická chyba a tudíž by měla být potrestána. Společnosti si nemohou připustit k tělu "něco", co by bylo schopno pojmout komplet firemní agendu a pak odejít. A pokud si to dovolit mohou, nemohou si to dovolit bez jistého (pozn. autora: od slova "jistota") zabezpečení. Dokážete si představit, že stvoříte něco, co vás dokáže během okamžiku zničit? Je to nelogické a tyto společnosti si nemohou dovolit riskovat.

Vypadá to celkově technopesimisticky, ale zdání někdy klame. Očekávám takový rozvoj techniky, že si to nedokážeme představit ani v těch nejdivočejších snech. Tento rozvoj bude mít za následek postupnou likvidaci lidské společnosti ve formě, jak ji známe teď, ale tuto deformaci nebudou mít na svědomí stroje svým myšlením, ale svým významem. Společnost se přetechnizuje a kdo nebude schopen s bouřlivým rozvojem držet krok, zahyne. Technika začne mnohem masivněji pronikat do lidského života. Myslím "inteligentní" techniku. Nebude však obsahovat vlastní vůli, pocity a emoce. Toto bude (je?) ostatně potlačováno i u lidí. az

amber.zine futura sci-tech sci-fi kultura mimo

Amber Crew