AmberZine

OBSAH
Ondřej Novák -- StarWars: Epizoda 1 - Skrytá Hrozba

Petr Buryan -- Major Zeman: Legenda pokračuje?

Petr Frank -- Plastikové lahve

Petr Buryan -- Aerogel

Jiří Brossmann -- Recenze: Úsvit robotů, soumrak lidstva

Arron Flee -- Malé pivní zamyšlení

Arron Flee -- Zázrak

Hibi -- Ze světů fantasie

 

StarWars: Epizoda 1
Skrytá hrozba

Ondřej Novák

Tak co, už jste viděli "Hvězdné války"? Že ne? Ale to přece musíte napravit! Nakonec, kdo by odolal reklamním lákadlům, kamkoliv oko pohlédne a dohlédne (alespoň tedy u nás po Praze). A teď si vzpomeňte, co se odehrávalo bezmála o rok dříve. Vzpomeňte si kdo tehdy přišel do města a že na velikosti nezáleží. A o několik let dozadu? Ty bombastické plakáty ke Dni nezávislosti? Stejně jako tehdy, rozjela se u nás opravdu megalomanská reklamní kampaň právě na poslední hitovku z dílny George Lucase. A stejně jako tehdy se nakonec ukazuje, že obrovská reklamní kampaň nemusí být zárukou opravdových filmových orgií, jakou by se klidně mohl stát například Matrix - paradoxně, před premiérou o něm vědělo několik málo zasvěcených z diskusních klubů na internetu.

Jedna nedůležitá planeta je ve vojenské blokádě ze strany federace obchodníku, kterou samozřejmě ovládají temné sily. Na jednu z bitevních stanic přijíždí rytíři Jedi, Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) a Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), mimojiné ten Kenobi, co v Epizodě 4 pomůže Lukovi Skywalkerovi, a snaží se napjatou situaci řešit vyjednáváním. Jednání je ovšem krátké, federace obsadí planetu a Jedi musí zachránit Královnu Amidalu (Natalie Portmanová). Během filmu se k nim připojí ještě legrační Jar Jar Binks (Ahmed Best) a malý kluk Anakin Skywalker (Jake Lloyd). Zbytek neprozradím, dodám jen, že Darth Maula hraje Ray Park. Dopadne to samozřejmě dobře.

Jsem nevyléčitelný scifista a fantasta, miluju vesmírné opery, miluju "Hvězdné války", zejména geniálně natočené epizody 4, 5 a 6. Možná jste z mého úvodníku pochopili, že jsem musel být uvedením epizody 1, mírně řečeno, zklamán. Ta totiž trpí dnes velice běžnou nemocí zvanou komerce. Nechci tvrdit, že komerce je něco špatného (komerční je i ten Matrix), ale zde se ona komerce dost podepsala na samotném filmu. A je to hodně znát. Zmíněných 1900 filmových triků totiž musí někdo zaplatit a kdo jiný, než právě zákazník, jehož děti si budou chtít domů pořídit hračku v podobě panáčka té které postavy z filmu nebo videohru s motivy filmu (viděl jsem i speciální StarWarsWatches). Je samozřejmé, že ty trikové sekvence, které jsou jako udělané pro další komerční využití vycházejí nejhůře - Nepřátelští roboti, závod kluzáků, souboj na meče, vesmírná bitva nebo legrační postavička Jar Jar Binks. I Žvejkal, i když nebyl animovaný, tak do filmu zapadal mnohem lépe.

Příběh působí místy hodně dětinsky a jednoduše, tak aby ho pochopil nejen řadový n@vák, ale právě i vaše dítě. Chybí ta správná atmosféra z E4-E6. Tak například, boj Kenobiho s Darth Maulem je tak dokonalý že se divák vůbec nebojí. Naopak když Luke bojoval s Darth Vaderem na můstku ve větracím tunelu, měl jsem nehty v puse, klapal zubama a držel hlavnímu hrdinovi palce i na nohou. Příběh je také místy mírně ujetý, ať už jde o fakt, že Anakinova matka neví, kde se vzal její syn (to jsem se od srdce zasmál) a nějak jí nedělá starosti, že její jediný syn jí náhle opouští s cizími lidmi (krkavčí matka), proč Amidala při v pádu do obsazeného hradu běhá v první řadě, kde je krásně na ráně, nebo jak Anakin nevědomky zachrání celou planetu tím, že se omylem dostane do nepřátelské bitevní stanice, která je pro ostatní bojové piloty neporazitelná. Když jsem sledoval film zhruba z prostředka sálu kina Blaník, viděl jsem z posledního vesmírného souboje jen tečky na plátně představující bojové stíhače a čárky které znamenaly střelbu. Tvůrci si naivně myslí, že když zapojí počítačovou animaci, budou jejich bojové scény vypadat úchvatně. Trikově chudší bitva o Death Star se mi líbila víc.

Ale abych pořád nekritizoval. Najdou se i docela slušné scény. Například projednávání v senátu mi dost připomnělo naše politické poměry. Hlasy pro vytvoření speciální komise, která se bude zabývat problémem, přece všichni tak dobře známe. Jenom je v tom senátu zas příliš mnoho počítačových efektů. Také se mi líbil vodní svět. Zvukové efekty jsou samozřejmě kvalitní, hudba je též nádherná, jenže pořád stejná. České dialogy a dubbing jsou průměrné, nekazí, ale ničím nevynikají. Pokud patříte mezi takové SF nadšence jako já, přijde vám Skrytá hrozba hodně chudá, přestože je napěchována triky k prasknutí, poziční a statická, přestože jsou tam akční momenty. V každém případě byste se na to měli podívat, je to přeci povinnost každého scifisty, ale těch pár dní to ještě vydržte (než to slevněj). A ještě něco. Nechť vás provází síla.

PS: Proč je název "Hvězdné války" v uvozovkách? On toto totiž Bonton nerad vidí takhle napsané. Prý se říká StarWars. Já jsem zvyklý na český název, protože to koneckonců jsou hvězdné války a donedávna se to tomu ani jinak neříkalo.

Subjektivní hodnocení: 6/10 (nebo 3/5 nebo 60%, jak chcete)

Ondřej Novák (www.volny.cz/xnovako1)