amber.zine futura sci-tech
sci-fi kultura mimo
amber.zine
futura
sci-tech
sci-fi
kultura
mimo
amber
interakce
historie
crew
ego
BTW

V návaznosti na všechno
[3/3]
[1] [2] [3] [tisk]

Jiří Brossmann

Sessions
Amber.session je velmi zvláštní věc. Kromě toho, že je to velmi vhodná příležitost k pivní turistice, jsou amber.session pokaždé plné zajímavých lidí. Zatím každá amber.session, které jsem se zůčastnil, byla něčím přínosná. Jednak jde o možnost osobního kontaktu s ostatními lidmi se kterými většinou komunikujete jen pomocí e-mailu, jednak je tu ta zvláštní tvůrčí atmosféra, která na session začne panovat po té, co si lidé sdělí věci které se bezprostředně netýkají magu. Pak začne ten opravdový brain-storming.

Najednou se začnou objevovat povětšinou velmi zásadní poznámky k fungování magu, koordinátor začne vysvětlovat svou představu budoucího vývoje, redaktoři se pochopitelně brání, protože všechno nové zavání nebezpečím, že by se to mohlo líbit a oni by pak už vůbec nechodili spát, domlouvají se články, hledají vylepšení -

OK, OK. Ve skutečnosti se na většině sessions převážně pije grog a pivo a nezávazně se tlachá o všem co lidi zajímá. Domnívám se ale, že tlachání o věcech které lidi zajímají je důvod proč se lidé vůbec scházejí. A málokde si můžu tak dobře potlachat jako na amber.session. Je to něco, co prostě člověk musí zažít, aby to pochopil.

Na session se zcela jasně ukáže to, proč všichni dělají práci, za kterou je jim jediným oceněním ten mizerný dobrý pocit - totiž vědomí, že jste s lidmi se kterými si rozumíte. Nevím to jistě, ale domnívám se, že první amber.session se konala ještě před tím, než vůbec amber.zine poprvé vyšel.

Závěr bez konce

Rád bych napsal nějaký závěr, ale jak napsat něco konečného o věci, která se stále vyvíjí? Dá se snad jen říct, že doufám, že jsem trochu objasnil některé věci, které děláme abychom uspokojili, vás, čtenáře. A také myslím, že teď, když už víte, jako sílu máte, budete i vědět, jak ji využít...


Jedno obecně prospěšné téma

Na úplný závěr rád pohovořil o tom, co by amber.zine potřeboval od vás čtenářů. Jsou to samé nepěkné věci, které nikdo z lidí, kteří jsou v současné době zapojeni do tvorby amber.zinu není schopen zvládat, které by však přesto bylo dobré udělat.

Problém, se kterým se v současné době amber.zine poněkud potýká, je mírný nedostatek přispěvatelů. Pokud má být mag rozmanitý a zahrnovat široké pole názorů, je nezbytné, aby ho tvořilo mnoho lidí. A vzhledem k tomu, že se domnívám, že nejméně 90% čtenářů amber.zinu je schopno samostatné produkce, jsou ve čtenářské obci velké nevyužité rezervy. Proto bych chtěl požádat každého, kdo si myslí, že má co říct, aby se zapojil do procesu tvorby amber.zinu.

V této souvislosti bych rád vyvrátil jeden obecně rozšířený blud. Jde o to, že z historických důvodů, dělá každou rubriku jeden člověk. Přitom neznám redaktora, který by rád nevzal příspěvek do své rubriky od jiného autora. Jsou tu samozřejmě jisté podmínky, z nichž asi nejdůležitější je ta, že příspěvek musí splňovat parametry rubriky. To znamená, že článek do Astra musí být napsaný fundovaně, bez prohřešků proti astronomii, článek do Břitvy by měl být o popularizaci vědy atd. Nicméně je velmi pravděpodobné, že jednotliví redaktoři vděčně přijmou cokoliv, co jejich rubriku trochu ozvláštní. Proto volám:

Prosíme, pište!
amber.zine futura sci-tech sci-fi kultura mimo

Amber Crew